recepten

Artisjok Terrine

Recept: Annette van Ruitenburg / www.annettevanruitenburg.nl


Eerst de artisjokken goed wassen door ze in een pan met ruim gezouten water een paar uur te laten staan, de kleine insecten kunnen er dan uitkruipen. De artisjokken uitspoelen. Breek dan de stengel er af en knip de puntjes van de buitenste bladeren er af. Breng in een ruime pan met een goed sluitende deksel het  water aan de kook met 1 eetlepel citroensap en een theelepel zout. Leg de artisjokken in het kokende water en laat ze ongeveer 40 minuten koken, controleer door aan een blaadje te trekken of de artisjokken genoeg gaar zijn. De blaadje van de artisjok af halen en heerlijk te eten met een vinaigrette. Het hart gebruiken voor de terrine. Voor een grote terrine heb je wel 10-12 artisjokken nodig!


Groentebouillon

olie • water • 500 gram gemengde groenten met een stevige smaak

zoals pastinaak, wortelpeterselie, haverwortel, prei, selderij, knol, venkel • ui • knoflook • tijm • laurier • 5 gram zout • peterselie


Bak de groenten met ui en knoflook aan in een lepel olie. Dan water erbij doen en de kruiden met snufje zout. Gedurende 30 minuten zachtjes koken en daarna zeven. Uiteraard kan ook kookvocht van andere groenten gebruikt worden, eventueel op smaak gebracht met een of meerdere van bovenstaande ingrediënten.


Terrine

10-12 artisjokharten • 1 liter groentebouillon, zie recept of bouillonblokje• 2-3 theelepels agar-agar


Kook de artisjokharten in de groentebouillon gedurende 5 minuten.

Haal de artisjok er uit en kook het vocht in tot 5 dl. doe er dan een de lepels agar-agar erbij en kook alles nog 5 minuten door. Neem een terrinevorm en bekleed deze met plasticfolie. Leg dan de gehalveerde artisjokbodems op de bodem en giet er de groentegelei over heen. Laat het opstijven gedurende

3 uur.


Snijd de terrine in dikke plakken, zo door het hart, prachtig om te zien.

Artisjok met een overheerlijke vinaigrette

Recept: Annette van Ruitenburg / www.annettevanruitenburg.nl


Ingrediënten

250 ml olijfolie • 100 ml witte (balsamico) azijn • 1 eetlepel kappertjes

1 eetlepel fijngehakte peterselie • 3 theelepels mosterd • 2 eetlepels sinaasappelsap • 1 gesnipperd teentje knoflook • 2 eetlepels honing


Vermeng alle ingrediënten goed met elkaar doe alles in een goed sluitende pot en schud net zo lang tot er een goed geëmulgeerde en lobbige saus verkregen is.


Eerst de artisjokken goed wassen door ze in een ruime pan met gezouten water een paar uur te laten staan, de kleine insecten kunnen er dan uitkruipen. De artisjokken uitspoelen. Breek dan de stengel er af en knip de puntjes van de buitenste bladeren er af. Breng in een ruime pan met een goed sluitende deksel het water aan de kook met 1 eetlepel citroensap en een theelepel zout. Leg de artisjokken in het kokende water en laat ze ongeveer 40 minuten koken, controleer door aan een blaadje te trekken

of de artisjokken genoeg gaar zijn.


Serveer de artisjokken met de vinaigrette trek een blaadje van de artisjok

af en doop dat in de saus.



Salade van artisjok, tuinbonen, harde schapenkaas en pompoenpitten

Recept: Annette van Ruitenburg / www.annettevanruitenburg.nl 


Ingrediënten

150 gram artisjok harten gegaard • 2 eetl. olie • ½ citroen uitgeperst •

50 g rucola • 350 g gekookte tuinbonen • 100 g harde schapenkaas (of

oude geitenkaas) • peper en zout • 25 g pompoenpitten, geroosterd


Marineer de artisjok in olijfolie met citroensap, peper en zout. Was de rucola. Kook de tuinbonen gaar in water met een snufje zout. Eventueel kunnen de bonen, wanneer ze wat ouder zijn, dubbel gedopt worden, hoeft niet bij kleine jonge tuinbonen. Snijd dun schaafsel van de kaas. Maak een schaal op met rucola, artisjok, tuinbonen en de kaas. Giet er een dun laagje olijfolie en eventueel peper en zout overheen en strooi op het laatst de pompoenpitten erover.

Artisjokken Texel

T  06 55 10 80 71 (Arco)

E  info@artisjokkentexel.nl